4 fraze care blocheaza comunicarea intre partenerii de cuplu

 

4 fraze care blocheaza comunicarea in cuplu

Tu cum stai cu comunicarea in cuplu?

Ai spus vreodata ceva ce ti-ai dorit sa retragi ulterior?

Sau poate ( tu sau partenerul tau) ati spus ceva care a reprezentat picatura care a umplut paharul si v-ati despartit sau relatia s-a denaturat sever in urma acestui incident?

Vestea buna este ca toti am facut acest lucru, cateodata intentionat insa in majoritatea cazurilor am actionat conform unor tipare din familie  care s-au declansat la un anumit moment .

Vestea si mai buna este ca nu trebuie sa repetam acest lucru. Exista modalitati de a crea relatii deschise  si de dragoste insa  pentru a obtine acest lucru e nevoie sa analizam putin care sunt acele lucruri pe care le spunem, desi nu intentionam si care ne indeparteaza de partener.

Iata 4  fraze pe care nu trebuie sa le utilizezi daca  iti doresti ca relatia voastra sa fie mai apropiata si sa va conectati la un nivel mai profund, mai ales in situatiile conflictuale. Ele nu sunt noi, dar e util sa ti le reamintesti.

  1. 1. E doar vina ta…

Plasand toata vina asupra partenerului tau pentru ceea ce s-a intamplat, chiar daca esti furioasa si  iritata pe el, reprezinta reteta pentru dezastru. Cealalta persoana va deveni defensiva si nu veti reusi sub nici o forma sa gasiti o rezolvare pentru situatia creata. Pentru a putea sa ajungi la rezolvare si sa va conectati din nou, asuma-ti partea ta de responsabilitate in ceea ce se intampla in viata ta, nici mai mult nici mai putin. Situatia care s-a creat va deveni mai usoara daca vei incepe conversatia in acest mod si ati putea avea o discutie deschisa ca doi oameni maturi pentru a intelege modul in care a reactionat fiecare.

  1. 2. Trebuie sa….

Nimanui nu-i place sa i se spuna ce ar trebui sau nu sa faca. Incercarea  de a-i induce  sentimentul de vinovatie partenerului tau reprezinta o cale de a-l face pe partenerul tau sa faca ce vrei tu pe moment, dar se va intoarce impotriva ta mai repede decat crezi.

Partenerul tau poate va face sau nu ceea ce vrei tu sa faca dar ar putea sa  implice o actiune pasiva/agresiva  sau chiar sabotaj din partea lui in timp.

Cand faci o cerere, intreaba-ti partenerul ce gandeste si ce opinie are cu privire la ceea ce ii ceri.

  1. 3. Tu intotdeauna…. sau Tu niciodata….

De fiecare data cand faci o astfel de declaratie care incepe cu  una din sintagmele de mai sus, pot paria ca daca vei cauta destul de bine in desaga mintii tale, vei fi capabila sa gasesti momente  cand aceasta afirmatie nu se valideaza, chiar daca in momentul in care ai spus-o asa parea.

Este tentant sa folosesti intotdeauna si niciodata pentru a scoate in evidenta cat de ‘’rau ‘’ este partenerul tau si cat de exasperata esti. Dar cand faci un ritual din a te infrumuseta cu aceste expresii, te programezi sa primesti  mai mult din ceea ce nu iti doresti.

Cealalta persoana fie se simte atat de prost incat se cufunda si mai tare in atitudinea sa defensiva ori va simti ca orice efort de a-ti face pe plac nu are rezultate si se va opri din a incerca.

Probabil ca nu-ti doresti niciuna dintre cele 2 situatii.

Asa ca in loc sa faci generalizari ,fii specifica  cu ceea ce te deranjeaza in acel  moment si  comunica-i ce dorinte si nevoi ai.

  1. 4. Esti asa un……

Poti sa completezi spatiile cu ce ai putea fi tentata sa-l numesti pe partenerul tau:un snob, un insensibil, un minicinos, un ratat, un maniac, un dezastru…..

Sa-I atribui aceste apelative  te-ar putea face sa te simti bine in acel moment insa nu te ajuta cu nimic la gasirea unei solutii pentru situatia in  care va aflati.

Cu alte cuvinte acorda atentie cuvintelor ce le scoti din gurita in aceste momente, din obicei, poate ca asa le-ai auzit in familia ta sau in alte contexte.

Daca simti ca te afunzi in acest obicei daunator ,opreste-te si cere-ti tie insati sa ai in vedere doar aceasta situatie fara a face lucrurile mai rele decat sunt, spunand  cum vezi tu situatia respectiva si ce ti-ai dori.

Adresarea unor astfel de apelative face imposibila deschiderea intre doi oameni asa ca nu te impusca tu singura in picior inconstient, inainte ca macar sa incerci sa gasesti o rezolvare pentru situatia prezenta. Daca sunteti intr-un cuplu inca, imi imaginez ca iti doresti acest lucru.

Ascultarea este un pas extrem de important in comunicare si aceasta conduce la dragoste si conexiune.

Ascultati-va reciproc! Nu uita cata putere au cuvintele! Asa cum spune un mare intelept:

‘Fara a cunoaste puterea cuvintelor este imposibil sa cunosti oamenii.”-Confucius

Tu   cum comunici cu partenerul tau intr-o situatie conflictuala?

 

Iti mai recomand:

Cat de libera vrei sa fii?  Trebuie versus vreau

Iubire sau dependenta?

Infidelitatea , cel mai mare secret?