De ce iti este greu sa ajungi la iubirea neconditionata si la pacea absoluta?

Foarte des eu imi puneam intrebarea data si mult timp mi-a luat sa gasesc raspuns la ea. De ce toti ne zic ca pacea absoluta si gandirea pozitiva e ceva foarte natural si foarte usor? In realitate e practic imposibil pentru un „muritor de rand” sa ajunga la asa stare, numai daca poarta numele de Budha, Isus Cristos, poate sa-i para iubirea neconditionata si pacea abosluta ca ceva firesc… Iar daca esti o persoana cu numele Anisoara, atunci ai o viata ce ar suna in felul urmator:

Citesti de foarte mult timp carti de dezvoltare pesonala si spirituala. In pofida faptului dat nu te simti mai aproape de „adevar”. Mereu este tendinta si senzatia asta ca ceva nu ajunge. Plus la asta, mai este si gandirea negativa, de care nicidecum nu poti scapa. Ce n-ai incerca, iti aduce doar rezultate temporare. Afirmatii, meditatii, hipnoza.. Toate au acelasi lucru, efecte temporare.

Si din ce in ce mai des te intrebi:

“De ce e asa de greu sa fii cu adevarat fericita?”

Vrei sa stii cum ai ajuns la tot terciul descris mai sus?  Daca da, atunci citeste in continuare.

Cand te-ai nascut, erai intruchiparea fericirii. Emanai dragoste si iubire. Lumea era ca un intreg. Cu timpul insa s-a schimbat ceva. A aparut prima forma de suferinta, a aparut senzatia ca tu deja nu mai esti tot. Deja nu mai esti infinit, ci o particica foarte mica din el. Intr-un fel, te-ai invatat sa filtrezi puterea infinitului prin urechea unui ac.

Vrei sa stii de ce anume este urechea acului?

Simtul de „Eu” sau mai bine zis „Eu sunt un individ separat de tot”. Acum priveste schema de mai jos:

Schema data o numesc „Anatomia Suferintei” sau cum mai este numita in occident „Diagrama EU”. Hai impreuna sa descifram ce inseamna fiecare element.

Din cate vezi, exista mai multe elemente: Eu, Dorintele primordiale, starile emotionale, gandire si actiunea

„Eu” se afla la inceput. Cand erai mic copil, tu nu stiai ce este sa fii un „Eu” sau, in caz particular, sa fii o „Anisoara”. Asta a fost o deprindere. Tu ai fost invatata sa te identifici cu simtul de eu.

De regula „Eu” reprezinta o idee, un gand o emotie. Nimic mai mult. Ideea asta a fost implantata de parinti, de rude si de societate.  Ca sa fixezi ideea, vine in ajutor exemplul de mai jos:

Este asa un joc educativ. Mama vine in fata ta, arata cu degetul la tine, si-ti zice Anisoara. Apoi arata cu degetul la ea si zice mamica. Si asa in continuare: mamica- Anisoara, mamica – Anisoara, mamica – Anisoara. Dupa 2 ani de reptetie zilnica, involuntar incepi sa crezi „ Eu trebuie sa fiu o Anisoara.Toti imi zic Anisoara, inseamna ca asa si trebuie .”

Gandul de Eu sau de Anisoara, este doar un gand. Problemele apar atunci cand incepi sa te identifici cu el. Aceasta se incepe pe la 2-3 ani. Si odata ce incepi sa te identifici cu ideea ca esti un individ separat de tot apar „Dorintele primordiale”

Ele practic sunt responsabile de toata suferinta care a existat in istoria omenirii. Ele sunt responsabile pentru toate razboaiele regionale si mondiale, ele sunt responsabile pentru toate crimele comise de oameni. Vesel nu-i asa?

Vrei sa stii care sunt ele? Eu le numesc cele 4 monede. De ce? Deoarece au 2 fete. Dorinta de separare/unitate, securitate/moarte, aprobare/dezaprobare, control/a fi controlata.

Prima data cand te-ai identificat cu simtul de eu, ai sesizat o oarecare separare. Deja esti „individ” separat de tot, dar totodata vrei sa revii la unitate. De aici si a pornit adevarat suferinta.

Odata cu dorinta de separare, a aparut si dorinta de securitate. Daca eu sunt separat si toti in jurul meu sunt la fel, atunci eu pot suferi. Din aceasta cauza trebuie sa evit oamenii, trebuie sa ma protejezi de ei. Ei sunt periculosi, imi pot face rau.

Totodata cu aparitia dorintei de a te simti in securitate, a aparut si dorinta de a muri. Ca exemplu ne poate servi categoria de barbati carora le plac masinile foarte rapide. Lor le place senzatia de „hotar cu moartea”. Un alt exemplu este doar pe o secunda sa-ti inchipui cum imbatraneste propriul tau corp. Si apoi inchipuieti ca nu il vei putea parasi, niciodata. Simtul care apare si este dorinta de a muri.

Ca sa eviti pericolele astea, ai creat o dorinta de aprobare. Daca toti te vor iubi atunci vei fi in siguranta. De asta eu trebuie sa fac tot pentru a place oamenilor din jur. Iata si motivul care stimuleaza domnisoarele sa se chinuie cu diete stricte. Asta e motivul din care mereu utilizeaza tone de machiaj, fac ce vor altii etc. Ele doresc sa-si satisfaca dorinta de aprobare.

La fel ca si cu cele 2 dorinte mentionate mai sus, aprobarea are opusul sau. Dezaprobarea. Atunci cand tu nu esti de acord cu nimeni, ca un rebel inrait.  De regula, aceste 2 monede le atestam foarte bine in relatia cu parintii nostri. Sau facem tot ce ne zic ei, sau, din contra, facem tot numai sa nu ne supem la indicatiile lor.

In final am ajuns la control, una din dorinte des intalnita. Daca oamenii nu te iubesc,deja nu mai astepti. Te duci si impui cu forta propriile reguli. Asta e o metoda ascunsa de a obtine dorintele mentionate mai sus. Tu  pur si simplu ii zici altuia ce sa faca, cum sa gandeasca. In relatiile de cuplu asta e foarte actual. Daca analizezi orice relatie, vei vedea ca mereu cineva din cuplu are dorinta de a controla. Ori sotia zice ce sotul trebuie sa faca, sau invers. Sotul isi impune conditiile sale. Asta nu e altceva decat dorinta de control.

Cat de straniu nu ar paarea, dar la dorinta de a controla partea opusa este dorinta de a fi controlata, te lasi manipulata. Timpul cand vrei sa le permiti altor persoane sa faca tot ce ei doresc. Iar tu nu vei face nimic. Tu le cedezi puterea ta. Uite cateva exemple clasice:

„Ce eu pot sa fac, asa e viata mea; Daca guvernul zice ca situatia economica e rea atunici eu trebuie sa traiesc din greu; Eu nu mai pot creste, sunt prea batrana/tanara.”

Ce am scris mai sus, nu a fost cu scopul de a te demotiva, din contra. Acesta e stilul meu.  Am scris asta cu scopul de a-ti arata ca suferinta nu e din cauza gandurilor sau lucrurilor care le faci. Ea e cu tine inca de la 2-3 ani. Daca-ti faci inima rea din cauza asta, doar vei contribui la potentarea suferinta.

Am vorbit foarte mult de suferinta. Recunosc, insa uite la schema de mai jos:

Vezi punctul cel marunt? Asta reprezinta suferinta din toate timpurile. Spatiul alb reprezinta ce esti tu. Si daca sa fiu sincer: punctul cela e marit foarte foarte foarte mult.

Adu-ti aminte de schema data, atunci cind nu te vei simti bine. Are efect revendicator.

Daca ti-a placut articolul sau ai invatat ceva nou, poti citi mai multe pe blogul meu personal. Vei gasi acolo multe articole similare cu asta.

In rest, iti doresc sa-ti gasesti pacea din tine.

Dinu Golban
http://pacedintine.com/

 


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/bistimis/public_html/artafeminina.ro/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273