Exploreaza relatia cu tine pentru a trai abundenta

Ce inseamna sa ai o relatie cu tine?

Cum sa am o relatie cu mine? Ce inseamna asta? Eu doar stiu sa am grija de toti ceilalti. Cum pot sa ma gandesc la mine, cand am atatea responsabilitati?  Nu am timp de mine, pentru ca trebuie sa le fac tuturor celorlalti pe plac.

Simti ca trebuie sa ai grija de toti ceilalti si ca tu nu mai esti importanta? Ca nu ai timp sa ai o relatie cu tine insati? Eviti sa te uiti cum esti tratata, eviti sa accepti ca esti deconectata cu tine,  ca ti-ai pierdut puterea interioara si nu stii cum sa o recapeti?

Ne petrecem atat de mult timp gandindu-ne cine vrem sa fim. Insa din ce in ce mai putin ne oprim sa vedem cine suntem. In timp ce ne stabilim aspiratiile inalte e esential sa continuam sa verificam cine suntem si unde ne aflam in dezvoltarea noastra ca fiinte umane. Cu alte cuvinte  trebuie sa stim si sa acceptam cine suntem pentru a putea deveni cine vrem sa fim.

Asadar cine esti? Primul pas pentru a-ti imbunatati relatia cu tine este sa examinezi ce relatie ai Acum cu tine, sa afli cum te percepi pe tine insati. Asadar te ghidez spre exercitiul de auto-explorare.  Dar mai intai:

De ce e important sa determini ce relatie ai cu tine?

Relatia pe care o ai cu tine insati, intotdeauna se va reflecta in tot ceea ce faci. Fie ca e vorba de relatiile de la locul de munca, sau relatiile de familie, relatii cu copiii tai, cu sotul tau, cu iubitul tau,  in orice relatie ai avea se va oglindi relatia cu tine insati. Asadar cu cat mai mult iti oferi valoare in relatia cu tine, cu atat celelelate relatii pe care le vei avea, vor fi si ele mai valoroase.

De cate ori ti-ai propus sa o cunosti mai bine pe femeia din oglinda?

Nu stii ca inainte de avea relatii cu ceilalti mai intai e esential sa ai o relatie  cu tine insati?  Daca tu vrei sa fii cu tine insati, atunci si ceilalti isi vor dori sa fie cu tine.

Vreau mai ales sa-ti atrag atentia daca esti genul de femeie care iese dintr-o relatie, intra in alta, apoi iar iese, apoi iar intra intr-o alta si de fiecare data aceste relatii esueaza. Daca te ghidezi dupa expresia ‘’cui pe cui’’ se scoate, ar fi cazul sa te opresti, pentru ca pana nu stabilesti o relatie armonioasa cu tine, vei continua sa proiectezi aceasta relatie defectuoasa cu tine, in orice relatie ai intra. Vrei o relatie armonioasa cu alte persoana? Atunci acorda-ti timp pentru a stabili o relatie armonioasa cu tine. Nu alerga fara directie, sperand ca daca iti vei inlocui un partener cu altul, si apoi cu altul vei ajunge sa-l gasesti pe Fat Frumos. Nu ai cum sa atragi partenerul ideal pentru tine, pana nu ajungi sa ai relatia ideala cu tine.

Toate lucrurile pe care le atragi in viata ta rezoneaza cu modul in care tu gandesti si simti. Asadar daca in viata ta acum sunt prezente relatii care nu te multumesc, ar fi momentul sa incepi sa te intrebi ce anume din tine, a atras aceste relatii. Indiferent cat ai vrea sa-i blamezi pe ceilalti pentru modul in care esti tratata, pentru respectul sau lipsa de respect care ti se acorda, tu esti unica responsabila pentru tot ce intra in viata ta.

Responsabilitatea se refera la abilitatea ta de a raspunde la ceea ce se intampla in viata ta, cum raspunzi la ceea ce intra in viata ta nu cum reactionezi.

Daca iti doresti sa schimbi ceea ce intra in viata ta e important sa iti schimbi modul in care privesti lucrurile, e esential sa incepi cu schimbarea la nivelul propriei persoane. Pentru a atrage un partener valoros cu care sa ai o relatie de calitate, e esential sa devii tu acel ideal partener.

Sentimentele negative  adesea apar din  propriul nostru sistem de credinte si judecatile pe care le facem  cu privire la viata, la oamenii care apar in viata noastra. Uneori e necesar sa aducem  aceste judecati si credinte la suprafata si sa le provocam.

Exercitiu de auto-explorare

Uita-te in oglinda sau in oglinda ta mentala si descrie ce vezi. Desigur ca in orice exercitiu de auto-explorare reflexul pentru auto-judecata este prezent. Dar nu uita ca nu aceasta este scopul , scopul nu este sa-ti lansezi judecati si sa te blamezi ci adevaratul obiectiv este sa te cunosti astazi mai mult decat te cunoasteai ieri.

Intreabate-te :

Cine sunt eu? De ce sunt aici? Fie ca alegi sa notezi intr-un jurnal sau un document privat incearca sa-ti dai voie la auto-explorare macar o ora. Fa cunostinta cu tine, inainte sa faci cunostinta cu ceilalti. O data ce poti determina ce relatie ai cu tine, poti alege sa o imbunatatesti pentru ca aminteste-ti ca doar o relatie buna cu tine insati te va conduce la relatii bune cu ceilalti.

Incearca sa completezi urmatoarele fraze:

Cand ma gandesc la cine sunt, ceea ce imi vine in minte este……..

Pentru a putea sa imi pastrez puterea interioara am nevoie de…….

Valorile mele sunt……………….

Ceea ce imi displace cel mai mult este…………….

Pentru viitor sper ca………………………………….

Mi-e teama de…………………..

Vreau sa………………………………………….

Pastreaza in minte  evenimentele curente  si relatiile  prezente din viata ta in timp  ce faci acest exercitiu. Cheia exercitiului este sa fii cat poti de onesta. Observa de ce esti mandra si de ce nu esti mandra. Ce iese la iveala si iti e greau sa admiti despre propria ta persoana. Poate ca vine in contradictie cu cine crezi tu ca esti ca persoana dar pe masura ce accepti aceste lucruri la tine,  vei putea sa incepi procesul de evolutie. Toate avem nevoie sa evoluam in anumite aspecte, asadar de-a lungul acestui exercitiu da-ti voie sa fii cine esti.

Doar Tu esti responsabila

De ce crezi ca  te simti nefericita sau neimplinita? De ce crezi ca te plangi de celelalte persoane din viata ta si  ii judeci si ii acuzi  pentru problemele tale? De obicei pentru ca aceasta este modul in care te percepi pe tine insati.

Relatiile si experientele pe care le traiesti sunt o reflexie a lumii tale interioare. Cum vezi lumea si cum interpretezi actiunile celorlalti depinde  de relatia pe care o ai cu tine insati.

De cate ori ti-ai spus cat esti de grozava? De cate ori te-ai scos la dans, sau la cina, sau ti-ai cumparat un buchet de flori?

De cate ori ti-ai pregatit cina, cu lumanarele si te-ai rasfatat asa cum ti-ar placea sa fii rasfatata de ceilalti? Facand aceste lucruri, oferindu-ti iubire tie insati si rasplatindu-te pentru persoana valoroasa care esti, vei atrage in viata ta oamenii care sa te trateze asa cum tu te tratezi.

Cunosc atatea femei care sunt abuzate, sau sunt tratate intr-un mod ingrozitor, si crede-ma, fara lipsa de sensibilitate si empatie, ca ele se confrunta cu aceste situatii, mereu si mereu pentru ca au o relatie defectuoasa cu ele insele. Cum te poti astepta ca cineva sa te vada ca un om valoros cand tu  nu te vezi ca un om valoros? Cum vrei sa fii tratata ca o printesa daca tu nu dai doi bani pe propria persoana?

Draga mea doamna, ori de cate ori traiesti relatii  bolnavicioase sau nesatisfactoare cu alte persoane, gandeste-te la relatia cu tine insati. Gandeste-te ca e momentul sa explorezi cum te vezi, cum te percepi, cata dragoste si respect iti acorzi tie insati si daca e cazul sa imbunatatesti aceasta relatie cu tine, pentru ca relatiile tale cu celelate persoane sa se schimbe.

Acesta este primul pas in a face schimbarea pe care ti-o doresti. Incepe sa examinezi chiar acum relatia pe care o ai cu tine insati. Vreau sa-mi lasi un comentariu sa-mi spui care e relatia cu tine insati? Ce ai descoperit? Cum te percepi ca persoana? Vreau sa te ghidez mai departe sa-ti imbunatatesti relatia cu propria persoana, dar inainte de asta am nevoie sa explorezi aceasta relatie si sa-mi spui ce ai descoperit.

Daca vrei sa ai experiente si relatii de calitate in viata ta, e momentul sa incepi sa faci ceva pentru asta.  Ai curaj si spune-mi ce crezi despre tine, cum te vezi. Nu e nevoie sa-ti pui numele  real atunci cand comentezi , daca de asta ti-e teama. Foloseste un pseudonim, dar nu amana sa stabilesti ce relatie ai cu tine.

Am incredere ca daca esti aici iti doresti sa experimentezi tot ce e mai bun, in toate planurile, si poti face asta! Am incredere in tine!

 

Pe curand

Cristina Miculete